GERINCVELŐ SÉRÜLT GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY
"A fogyatékossággal élő embert elsősorban nem saját csökkent képességei korlátozzák, hanem az, ahogyan mi ezzel kapcsolatosan vélekedünk, illetve viselkedésünk révén velük szemben megnyilvánulunk."
Az alapítvány és küldetése | Kapcsolat | Jogi háttér | Támogatóink | Segítenél? | Tudástár | Magazin | Terápia - Rehabilitáció | Űrlapok |A gerincvelő-sérülés korszerű, komplex ellátása a rehabilitáció-val kezdődik, de emelett  több, orvosi és nem orvosi szakma szoros együttműködését igényli. A komplex rehabilitáció két részre bontható:

 

 1. Az elsődleges rehabilitációs ellátás, amely az akut sérülést követően történik egy erre specializálódott rehabilitációs osztályon. Itt a fő szempont a gerincvelősérült életmód megtanítása, a család és a beteg pszichés felkészítése, tájékoztatás a szükséges terápiákról, rendszeres orvosi vizsgálatokról. Illetve ezekre vonatkozóan javaslattétel, illetve a várható állapotnak megfelelő segédeszközzel történő ellátás, ezek használatának megtanítása.

Cél a sérült mindennapi önellátási képességeinek, a sérülés természetéből adódó maximális kifejlesztése, az életminőség javítása, figyelembe véve az egyén korát, nemét, előéletét, környezetét.


2. Késői rehabilitációs ellátás /alternatív terápiák/korai fejlesztés

- A sérülés következtében az élet folyamán könnyen kialakuló szövődmények megelőzése, a testi és lelki kondíció megőrzése az élet végéig lehetőség szerint családi környezetben.

-Az élet folyamán a sérülés következtében kialakuló elváltozások, szövődmények ellátása járóbeteg, esetlegesen fekvőbeteg ellátás során.

-Az élet folyamán a gerincvelő-sérüléstől függetlenül is kialakuló elváltozások, betegségek, állapotok ellátása járóbeteg, esetlegesen fekvőbeteg ellátás során.

-Gondozás. A gerincvelő-sérüléssel együtt járó un kopási problémák enyhítésére, a gerincvelősérültek helyzetéből adódóan a rekreációs lehetőségek speciális ellátása.

 

Ezen az oldalon  tematikusan szeretnénk bemutatni a Magyarországon elérhető intézményeket , szervezeteket amelyek mozgásszervi rehabilitációval, terápiákkal, fejlesztéssel, sportszemléletű rekreációs tanácsadással foglalkoznak.

Ide várjuk a (gerincvelő sérülés miatt) mozgássérült, mozgásfogyatékos gyermekekkel foglalkozó szakemberek és intézmények jelentkezését, hogy minnél szélesebb körű tájékoztatást tudjunk nyújtani. Kérem keressenek meg minket  a Kapcsolat menüben megadott elérhetőségeken!

 

Gyermekekkel foglalkozó rehabilitációs osztályok, központok


Bethesda Gyermekkórház - Gyermek rehabilitációs és Krónikus osztály

 

Budai Gyermekkórház - Neurológiai és Mozgásszervi szakrendelés

 

Egészségügyi Járóbeteg Központ, Debrecen - Gyermek Rehabilitáció

 

Szivárvány Korai Fejlesztő Központ, Debrecen

 

Peterfy Kórház - Mozgásszervi Rehabilitáció

 

BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház - Gyermekegészségügyi Központ

 

Dr Vereska Ágnes - Bp, Bethesda, Szeged, Hódmezővásárhely

 

Fejlesztő Központok, Korai Fejlesztők

 

Napraforgó Gyermekrehabilitációs és Információs Centrum-Békéscsaba

 

Nemzetközi Pető Intézet  Az első és egyetlen szellemi hungaricumunk a Pető módszer. Dr. Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert, amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először. Követője és a rendszer továbbfejlesztője a főiskolai képzés vezetője dr. Hári Mária volt.
A konduktív nevelési rendszer lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására és ugyanakkor lehetővé teszi a társakkal - csoportban történő - együttműködést is, előkészít a valódi integrációra. Alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósítható.  Weboldalukon a Gyakorló (GYKI-EKMI) pontban tájékozódhattok az első vizsgálatra való jelentkezésről, a Konduktív Óvodáról, a Konduktív Általános Iskoláról és a Korai Fejlesztőről is.

 

Budapesti Korai Fejlesztő Központ Mozgásprobléma, beszédfejlesztés, értelmi fejlesztés, viselkedészavarral és más korai gyermekfejlesztéssel foglalkozó alapítvány.

Fejlesztőház   Korai állapotfelmérés, tanácsadás, korai fejlesztés, különböző fejlesztő módszerek, terápiák, csoportos és egyéni órák.

Szebben Szeretnék Járni Egyesület  az Országos Fogyatékosügyi Tanács tagja mozgásfejlődésükben elmaradt és sérült gyermekekért. Mozgásfejlesztés, terápiák, képzések, programok. 

Gézengúz Alapítvány  célja a koraszülött, illetve születési sérült csecsemők és kisgyermekek diagnosztikai vizsgálata, rehabilitációja, mozgásfejlesztése

Mackórendelő gyermekközpontú magánrendelő ahol nagy szakértelemmel, több fejlesztőpedagógus bevonásával segítenek kialakítani a sérült gyermek számára, leginkább megfelelő fejlesztési tervet, hogy állapotuknak és koruknak leginkább megfelelő terápiát kaphassák.

Yamamoto Intézet: Mozgássérült gyermek-rehabilitáció alternatív gyógymódokkal: akupunktúra, mágneses terápia, lézerterápia, TENS, orvosi masszázs stb.

 Tunyogi Gyógyító Játszóház "A gyógyító játék mind felépítésében, mind módszerében különbözik a gyógypedagógiától, a konduktív pedagógiától és a gyógytestneveléstől. Módszerünket azon családoknak ajánljuk, akik vállalják sérült gyermekük intenzív, terápiás foglalkoztatását az otthonukban és a Gyógyító Játszóházban és ott aktívan részt is vesznek. Segítünk azoknak a családoknak is, akiktől elvették a reményt gyermekük fejleszthetőségét illetően, de gyermekükbe vetett bizalom azonban még bennük él."

Dévény Anna Alapítvány Speciális manuálterápia és Gimnasztika módszer, azaz DSGM.

BHRG Alapítvány: Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika: mozgásfejlesztő, rehabilitációs és okosító központ.

Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ, Kaposvár.  Korai Fejlesztés, Óvoda, Fejlesztő Iskola.

Aranyhíd Nevelési - Oktatási Integrációs Központ, Szombathely Óvoda, Pedagógiai Szakszolgálat, Iskola - egységes gyógypedagógiai intézmény szakemberekkel.

Ódu Fejlesztő Központ, Szeged Komplex diagnosztikai vizsgálat, óvoda, iskola felkészítés, alternatív terápiák és fejlesztések.

 

SNI (sajátos nevelésű igényű) gyermekeket segítő alapítványok


Menő Manók Alapítvány az integráció elveinek megfelelően nyújt segítséget főleg iskola előtt álló gyermekeknek és családjaiknak.

Csiga-Biga mozgás-, és képességfejlesztő Alapítvány, Szekszárd Óvoda és gyógypedagógus szakemberek által létrehozott alapítvány, melynek az SNI-s gyermekek fejlesztése a célja.

Különlegesekért Alapítvány céljuk az SNI  gyermekek szervezett, egymásra épülő, szakmailag korrekt fejlesztésének biztosítása.

Szamóca Gyermekcentrum Közhasznú Alapítvány  népszerűsíti a tudatos életvezetést, családtervezést, gyermeknevelést. Mentálhigénés programok, primer prevenció, családsegítés.

 Játszoda Fejlesztőpedagógiai Játszóház  TSTM, mozgásterápia, gyógyúszás, korai fejlesztés, nyári napközi ...és még sok más.

 

Használt és új segédeszközöket forgalmazó cégek

Gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzlet Óbudán Kedvező árú, norvég és német gyermek ( és felnőtt)  használt segédeszközök: állítógép, kerekesszék, ágyak, higéniás termékek. Nézz be érdemes!

Használt segédeszközök, Abda Sajnos ide linket nem tudok, de íme az elérhetőségek: Abda, Petőfi S. u. 52. , Csongor Sándor: 06/70-374-93-76

Szervízelés, átalakítás, műhely: Guruló , Bp., Marcibányi tér 3.  ( Mozgássérültek Állam Intézete)

 

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége - MEOSZ

 

Mozgássérültek habilitációja, sport szemléletű rekreáció

 Hátrányok Dacára Alapítvány - ez a egyik kedvenc oldalam. " Akár azt hiszed képes vagy rá, akár azt, hogy nem: igazad lesz! "

Gurulunk.hu - webmagazin kerekesszékeseknek, rekreációs programok.