GERINCVELŐ SÉRÜLT GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY
"A fogyatékossággal élő embert elsősorban nem saját csökkent képességei korlátozzák, hanem az, ahogyan mi ezzel kapcsolatosan vélekedünk, illetve viselkedésünk révén velük szemben megnyilvánulunk."
Az alapítvány és küldetése | Kapcsolat | Jogi háttér | Támogatóink | Segítenél? | Tudástár | Magazin | Terápia - Rehabilitáció | Űrlapok |A gerincvelő-sérülés a központi idegrendszert (gerincvelő) érintő károsodás, amelyik a mai tudásunk szerint maradandó funkcionális és strukturális rendellenességet, az egyén számára hátrányos helyzetet okoz.

Maga a károsodás az érintett gerincvelő szakasz beidegzésétől caudálisan lévő összes szerv működését érinti/érintheti, motoros, szenzoros, vegetatív zavar alakul/alakulhat ki. A gerincvelő-sérülés bármely életkorban, bármelyik nem esetén kialakulhat. Pontos magyarországi felmérések hiányában a külföldi adatok adaptációjával feltételezhető, hogy Magyarországon évente 350 – 550 friss, a balesetet „túlélt” gerincvelő-sérülés következik be, elsősorban közlekedési baleset következtében.

Ritkább esetben betegségek is okozhatnak gerincvelő sérülést, károsodást. 

Ha bármilyen trauma hatására a gerincvelőben károsodás következik be, ennek következtében a gerincvelő szelvénynek megfelelő beidegzési területen és attól disztálisan motoros, szenzoros, vegetatív zavar alakul ki, vagy ezek kombinációja, beszélünk traumás gerincvelő károsodásról.  A károsodás mértéke és típusa attól függ, hogy, a gerincvelő mely keresztmetszeti struktúráit érintette a károsodás, illetve attól, hogy a gerincvelő mely szelvényei károsodtak, milyen magasságban van a károsodás.

Attól függően, hogy a gerincvelő működése teljesen vagy részlegesen esik ki beszélünk teljes (plégia) vagy részleges (parézis) gerincvelő sérülésről.

Ha a gerincvelő nyaki szakasza sérül , akkor tetraparézis, -plégia, (mind a négy végtagot érintő bénulás) ettől caudálisabb (háti szakasz, ágyéki szakasz) károsodás esetén paraplégia, -parézis ( alsó végtagokat érintő bénulás) alakul ki.  

A gerincvelősérültek komplex ellátása, tágabb értelemben véve a rehabilitáció a baleset helyszínén( vagy diagnosztizálást  követően)  megkezdődik, s tart az elsődleges ellátáson, az első rehabilitációs kezelésen keresztül a késői ellátáson át az élet végéig.

 A rehabilitáció mellett több, orvosi és nem orvosi szakma ( idegsebészet, intenzív terápia, korai fejlesztés, alternatív gyógymódok, urológia, plasztikai sebészet, ortopédia, orvostechnika, építészet, stb.) szoros szakmai együttműködését igényli. Nem utolsó sorban sok múlik a társadalom hozzáállásán, illetve az integráción is.

Az ellátás további célja az, hogy megelőzzük a sérülés (károsodás) következtében könnyen kialakuló szövődményeket. Ezek lehetnek: decubitus, izületi kontractura, hugyuti fertőzés, légúti fertőzés, széklet rendezése (paralitikus ileus), thromboembóliás szövődmények ,  fel nem ismert tályog (pl. injectió csak érző területbe adható).

Gerincvelősérültek rehabilitációján az úgynevezett gerincvelősérült életmód megtanítását és begyakorlását értjük, lehetőség szerint a neurológiai és mozgásszervi funkciók javítása mellett. A rehabilitáció akkor is eredményes lehet, ha neurológiai tünetek maradnak vissza.

Cél a sérült mindennapi önellátási képességeinek, a sérülés természetéből adódó maximális kifejlesztése, az életminőség javítása, figyelembe véve az egyén korát, nemét, előéletét, környezetét.

A mozgássérült  gyermekek számára kifejlesztett terápiákról, rehabilitációs lehetőségekről külön menüben olvashatsz bővebben.

Ajánlanék egy nagyon jó, közérthető összefoglalót a témában:Alapvető ismeretek a gerincvelő sérülésről. Célja, hogy  egy leírást adjon a gerincvelősérülteknek és családjaiknak a gerincvelő sérülésről, következményeiről, ezek kezeléséről: jól összeállítva, végigkövetve a folyamatokat: a diagnózistól/sérüléstől kezdve, bemutatva a következményeket, a rehabilitációt, a későbbi élet során felmerülő problémákat.  Optimista hozzáállást sugall és hasznos tanácsokat is ad. Ha éritett vagy a témában, mindenképpen érdemes elolvasnod.

Ha (sérült) gyermeket nevelsz, akkor a  Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2010-es kiadványát a Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról című füzetet letöltheted innen. Megtudhatod milyen juttatásokra vagy jogosult, hol igényelheted, mi a határidő, mit kell kitöltened, kihez fordulj.  Szerintem nagyon hasznos és jövedelmező. :)

Elvileg így kellene működnie az integrációnak illetve az inklúziónak....INKLUZÍV NEVELÉS: Ajánlások mozgáskorlátozott gyermekek, tanulók
kompetencia alapú fejlesztéséhez

Készítettem egy könyvajánlót, ahol a témához kapcsolódó hasznos olvasmányokat és könyveket találsz.Ide Te is javasolhatsz könyveket!

( Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A traumás gerincvelősérültek orvosi rehabilitációja. Készítette: A Rehabilitációs Szakmai Kollégium Konszenzus: A Traumatológiai- és az Idegsebészeti Szakmai Kollégiumma)